Recerca
Projectes
Projectes en què membres de la Càtedra d’Estudis Occitans (2005-2011) aporten recerca sobre llengua, literatura, cultura o història occitanes:
2009-2011
Ampliación del BADARE (Base de datos sobre refranes del calendario y meteorológicos en la Romania). Projecte finançat pel Ministerio de Educación y Ciencia (FFI2008-02998). Membres de la Càtedra d’Estudis Occitans que hi participen: Aitor Carrera (investigador principal: José Enrique Gargallo).
2008-2010
Llengua i territori a Ponent i l’Alt Pirineu (II). El patrimoni etnicolingüístic al Pirineu i Prepirineu. Projecte finançat per l’Institut d’Estudis Catalans. Membres de la Càtedra d’Estudis Occitans que hi participen: Ramon Sistac (investigador principal).
2007-2008
Los espacios de poder en las ciudades del arco mediterráneo. La Corona de Aragón y las repúblicas toscanas (siglos XII-XV). Projecte finançat pel Ministerio de Educación y Ciencia (HF 2007-0068). Membres de la Càtedra d’Estudis Occitans que hi participen: Isabel Grifoll (investigador principal: Flocel Sabaté).
2006-2008
Los espacios de poder en las sociedades urbanas del arco mediterráneo (s. XI-XV). Projecte finançat pel Ministerio de Educación y Ciencia (HF 2006-0205). Membres de la Càtedra d’Estudis Occitans que hi participen: Isabel Grifoll (investigadors principals: Javier Faci, Christian Guilleré).
2005-2007
Llengua i territori a Ponent i l’Alt Pirineu (I). El patrimoni etnicolingüístic al Pirineu i Prepirineu. Projecte finançat per l’Institut d’Estudis Catalans. Membres de la Càtedra d’Estudis Occitans que hi participen: Ramon Sistac (investigador principal).
Los trovadores en España. Projecte finançat pel Ministerio de Educació y Ciencia (HUM 2005-02738). Membres de la Càtedra d’Estudis Occitans que hi participen: Isabel Grifoll (investigador principal: Vicente Beltrán).
Participació en reunions científiques
Participació en reunions científiques dels membres de la Càtedra d’Estudis Occitans (2005-2011) amb exposició de continguts de filologia occitana:
2011
Aitor Carrera: L’aranès. V Jornades de les Llengües i Cultures Iberoromàniques a Zadar (Croàcia). 2-6 maig 2011. Zadar. Ponència.
Aitor Carrera: Paremiologia, onomàstica i territori. L’element toponímic en els refranys meteorològics occitans. Tercer Seminari Internacional sobre els refranys meteorològics. 6-7 de juny de 2011. Barcelona. Ponència.
Aitor Carrera: Uns documents plan interessants entar estudi der occitan dera Val d’Aran. Era descubèrta des fiches inedites de Jusèp Sandaran Bacaria. X Congrès Internacional de l’Associacion Internacionala d’Estudis Occitans. 12-19 de juny de 2011. Besièrs, Universitat Paul Valéry – Montpelhièr III. Comunicació.
Aitor Carrera: Toponímia occitana problemàtica. Sobre la representació gràfica d’alguns noms de lloc de la Gascunya pirinenca. XXIV International Council of Onomastic Sciences. 5-9 de setembre de 2011. Barcelona. Comunicació.
Aitor Carrera: Er occitan dera Val d’Aran: caracterizacion lingüistica, fragmentacion dialectau e afinitats territoriaus. Los dimècres del Miralh a l’Ostal d’Occitània. 2 de novembre de 2011. Tolosa. Conferència invitada.
2010
Aitor Carrera: Quatre regles de gramàtica aranesa. Aportacions de la gramàtica inèdita de Jusèp Condò a l’estudi morfosintàctic i lexical de l’aranès contemporani. 26è Congrés Internacional de Lingüística i Filologia Romàniques. 6-11 de setembre de 2010. València. Comunicació.
2009
Aitor Carrera: Provèrbis meteorologics en occitan dera Val d’Aran. Arrepòrt sus era situacion actuau des donades sus eth gascon dera nauta arribèra de Garona. Primer Seminari Internacional sobre Paremiologia Romànica. 25-26 de maig de 2009. Barcelona. Ponència.
Aitor Carrera: Er occitan ena Universitat de Lhèida. Seminari L’occità a Catalunya i el ladí a la província de Trento. Economia i diversitat cultural. 9-10 d’octubre de 2009. Barcelona. Ponència.
José Enrique Gargallo, Aitor Carrera: Sobre els arrepervèris. Aproximació als refranys meteorològics del gascó pirinenc oriental: paral·lelismes, interferències i contrastos en el trifini de català, gascó i llenguadocià a partir del món de les parèmies. XV Col·loqui de l’Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes. 6-11 de setembre de 2010. Lleida. Comunicació.
Ramon Sistac: Fronteres. Límit i nexe. XV Col·loqui de l’Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes. 6-11 de setembre de 2010. Lleida. Conferència inaugural.
Jordi Suïls: Dera utopia ath pragmatisme en çò de Miquèu de Camelat (1871-1962). Trobada d’Escriptors al Pirineu. 26-28 de juny de 2009. Auloron-Senta Maria. Conferència invitada.
Jordi Suïls: Les relacions interlingüístiques al Pirineu central en una perspectiva diacrònica. Aportacions des de la sintaxi. VI Col·loqui d’Estudis Transpirinencs. Santuari de Núria (Queralbs). 2-4 d’octubre de 2009. Comunicació.
Albert Turull: Fenòmens occitans a la toponímia i el lèxic de l’Alt Pallars. XV Col·loqui de l’Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes. 6-11 de setembre de 2010. Lleida. Comunicació.
2008
Aitor Carrera: Cap a la recuperació i la restitució de la toponímia occitana. Els noms de lloc de Mèles (Alta Garona) a partir de les dades de l’enquesta de Sacaze. XXXV Col·loqui de la Societat d’Onomàstica. 10-11 de maig de 2008. L’Alguer (Sardenya). Comunicació.
Aitor Carrera: L’aranès i l’oficialitat de la llengua occitana a Catalunya. Jornades Occitanes de la Universitat Autònoma de Barcelona. 13-17 de maig. Barcelona. Conferència invitada.
Aitor Carrera: Un apòrt important ara coneishença dialectologica der aranés e deth gascon pirenenc orientau: es documents de Jusèp Sandaran. IXe. Congrès International de l’Association Internationale d’Études Occitanes. 24-31 d’agost de 2008. Aachen (Aquisgrà, Alemanya). Comunicació.
Aitor Carrera: De les Normes Ortogràfiques a l’occitan larg. La codificació de l’aranès davant de l’estandardització de l’occità general. III Col·loqui Internacional La lingüística de Pompeu Fabra. 17-19 de desembre de 2008. Tarragona. Comunicació.
Isabel Grifoll: Le concile et Benoît XIII dans la littérature catalanes. Le concile de la Réal. Le grand Schisme d’Occident (1408-1409). 24-26 de gener de 2008. Perpinyà. Conferència invitada.
Isabel Grifoll: El consistori de Barcelona, c. 1393-1413: dignificació intel·lectual, utilitat pública i ètica monàrquica en l’ideari de la ‘gaia sciència’ de poesia. Congrés Les espaces du pouvoir dans les sociétés urbaines de l’arc méditerranéen occidental (IX-XV s.). 22-24 d’octubre de 2008. Chambéry (França). Conferència invitada.
Jordi Suïls: Qüestions en curs de sociolingüística aranesa: normativització i difusió social de l’occità. Primeres Jornades sobre Llengües Minoritàries de l’ODELLEUM. 26-28 de febrer de 2008. Girona. Conferència invitada.
Jordi Suïls: Experiències: treballs de camp i aplicacions pedagògiques realitzades al Pirineu. Participació en la taula redona de la Jornada Eines per a Treballs de Memòria Oral. 26 de juliol de 2008. Graus. Taula redona.
Jordi Suïls: Er occitan gascon. Dia Europeu de las Llenguas. Societat de Lingüística Aragonesa-Ajuntament de Graus (Ribagorça). 26 de setembre de 2008. Graus. Conferència invitada.
Jordi Suïls: Particularidades sintácticas en el espacio pirenaico central (gascón y languedociano en relación con el benasqués y los dialectos catalanes noroccidentales). Pirinioetako Hizkuntzak. Lehena eta Oraina. 6-10 d’octubre de 2008. Pamplona. Ponència.
2007
Aitor Carrera: Le Gascon dans la haute vallée de la Garonne: le Val d’Aran entre le Comminges et le Couserans. Approche dialectologique. XXV Congrès International de Linguistique et de Philologie Romanes. 3-8 de setembre de 2007. Innsbruck (Àustria). Comunicació.
Aitor Carrera: L’occità a la Vall d’Aran. Desenvolupament i perspectives d’un procés de normalització lingüística. Congrés Il sardo come lingua giuridico-amministrativa. Problemi e confronti tra lingue minoritarie. 18-19 d’octubre de 2007. Càller (Sardenya). Ponència.
Aitor Carrera: Geolingüistica aranesa: quauques mòstres lexicaus. 4ème Colloque International de l’Association Française des Catalanistes. 22-24 de novembre de 2007. Besiers. Comunicació.
Isabel Grifoll: Sobre les traduccions occitana i catalana del Liber de passione Christi et doloribues et planctibus matris eius i el Planctus Mariae en vulgar. 4ème Colloque International de l’Association Française des Catalanistes. 22-24 de novembre de 2007. Besiers. Comunicació.
Jordi Suïls: Les dinàmiques lingüístiques a la frontera. Realitats locals i realitats administratives en els processos de minorització: Ribagorça i Aran a l’inici del segle XXI. V Col·loqui d’Estudis Transpirinencs. 5 – 7 d’octubre de 2007. Areny de Noguera. Comunicació.
Jordi Suïls, Ramon Sistac, Gemma Rigau: Pour une étude intégrée des variétés romanes des Pyrénées: l’approche de Gerhard Rohlfs à la lumière de nouvelles données. L’Apport de Gerhard Rohlfs (1892-1986) à la Connaissance des Langues Pyrénnéennes. 2-3 de febrer de 2007. Auloron-Senta Maria. Ponència.
2006
Aitor Carrera: Fets d’anivellament dialectal en una zona de frontera. 20. Deutscher Katalanistentag / 20è Col·loqui Germano-català. 23-25 de febrer de 2006. Tubinga (Alemanya). Comunicació.
Aitor Carrera: Diàleg transfronterer en una cruïlla pirinenca. Coincidències lexicals d’Aran i Comenge. Col·loqui Conflictes. Diàleg i cultura al Pirineu. 30 de juny – 2 de juliol de 2006. El Pont de Suert. Comunicació.
Aitor Carrera: L’occità entre dos estats. Del Comenge a la Vall d’Aran. Col·loqui Tres estats per a una llengua. 25-27 d’octubre de 2006. Lleida. Ponència.
Jordi Suïls, Ramon Sistac, Gemma Rigau: Generalització i particularització en ribagorçà: alguns trets en relació amb el benasquès i l’occità. VIII Col·loqui Internacional de Llengua i Literatura Catalanes. 4-9 de setembre de 2006. Budapest (Hongria). Comunicació.
2005
Aitor Carrera: Ahèrs de morfologia nominau en occitan dera nauta arribèra de Garona: isoglòsses e frontères. Journées Romanes. 27-28 de gener de 2005. Tolosa. Comunicació.
Aitor Carrera: Fonetica pregascona ena toponimia dera Val d’Aran. 3en Obrador de Lingüistica Occitana. 29 de gener de 2005. Tolosa. Comunicació.
Aitor Carrera: L’aportació de Joan Coromines a l’occità de la Vall d’Aran. Barcelona. Cicle d’homenatge a Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans. 5 d’abril-17 de maig. Barcelona. Conferència invitada.
Aitor Carrera: Val d’Aran e Comenge: definicion e delimitacion d’un espaci lingüistic. Jornades Occitanes de la Universitat Autònoma de Barcelona. 6-26 de maig de 2005. Barcelona. Conferència invitada.
Aitor Carrera: Les relations transfrontalières à la lumière des faits linguistiques: l’exemple du Val d’Aran et du Comminges. 56ème Congrès Régional de la Fédération Historique de Midi-Pyrénées. 17-19 de juny de 2005. Tarba. Comunicació.
Aitor Carrera: Era recèrca lingüistica de Joan Coromines ena Val d’Aran. Jornades Universitàries Occitanocatalanes. 21 de juliol de 2005. Salardú. Conferència invitada.
Isabel Grifoll: ‘Combas e valhs, puigs, muntanyes e colhs’: Andreu Febrer i els trobadors Congrés Trobadors a la Península Ibèrica. 27-29 d’octubre de 2005. Barcelona. Conferència invitada.
Jordi Suïls: Qüestions pendents en l’estudi de les relacions interlingüístiques al Pirineu central. I Simposi internacional sobre llengües pirinenques. Contactes d’anada i tornada. 13-15 de gener de 2005. La Nucia (Alacant). Ponència.
Jordi Suïls: Literatura pirinenca i discurs pirinenc. IV Jornades transpirinenques. Febrer de 2005. Ripoll. Comunicació.
Jordi Suïls: Les Pyrénées et la condition minoritaire: le discours littéraire en occitan et en catalan au milieu du XXe siècle. 56ème Congrès Régional de la Fédération Historique de Midi-Pyrénées. 17-19 de juny de 2005. Tarba. Comunicació.
Albert Turull: Onomàstica catalana i occitana. I Simposi Internacional sobre llengües pirinenques. Conctactes d’anada i tornada. 13-15 de gener de 2005. La Nucia (Alacant). Ponència.